O poveste despre un prof de mate și despre un tânăr bărbat de succes, dar și… despre cuvinte.
Cuvinte care pot schimba o viață, pot crea convingeri, sisteme de gândire, adultul de mâine.
Țineam un workshop cu oameni faini. Și m-am gândit să îi pun pe fiecare să zică care este punctul lor forte cel mai cel. Apoi am votat al cui punct forte ne-am dori să îl avem. Cele mai multe voturi le-a acumulat Roman Șeremet, un bărbat care are abilitați înalte în a rezolva eficient situații de criză, cu pierderi minime. Toți ar fi vrut să aibă acest punct forte, să știe să facă asta.
L-am scos în față și l-am tot descusut cum face asta, ce abilități trebuie să ai, ce resurse, cum gândești ca să faci asta, ce pregătire trebuie să ai etc. (tehnica se numește „modelare”).
Rezultatul la care am ajuns a fost surprinzător și pentru noi și pentru el.
Pentru că tot ducându-ne noi pe firul vieții lui, să vedem când și de unde a învățat asta, am ajuns la proful de mate din liceu.
Care prof de mate a lasat două convingeri puternice în viața lui Roman. Și veți vedea din poveste cum în jurul acestor două convingeri, Roman și-a clădit viața, fară ca măcar să știe care era punctul de pornire, până când nu l-am descusut noi la workshop.
Cele doua convingeri puternice preluate de la prof au fost:
– sloganul pe care acesta îl spunea tot timpul:
„There is always a solution and no solution is also a solution.” (preda matematica în limba engleză).
Și… „coincidență”… exact acesta este punctul forte al lui Roman după mulți ani.
– un eveniment cu mare impact emoțional, când i-a acordat lui Roman nota 10 pentru… o întrebare pusă bine.
Înainte să vă spun cum și ce convingere a devenit acest eveniment pentru el, fac o paranteză să vă spun cum puteți introduce convingeri la fel de puternice și eficiente în subconștientul copiilor voștri.
Când oferi cuiva o informație…
Cel mai probabil o va uita sau pierde în noianul de informații cu care suntem bombardați. La fel și copiii la școală, nu rețin informații. La fel și la workshop-uri/ cursuri etc. Livrarea de informații și atât… este total ineficientă.
Dacă însă legi informația de o emoție puternică, aceasta devine convingere în jurul căreia se poate construi întreaga viață a celui ce o primește (sau se poate nărui sau sabota întreaga viață, dacă este o convingere negativă, limitativă).
Aceasta este calea scurtă și extrem de eficientă de a instala convingeri… comparativ cu a te uita în oglindă și a (ți se) repeta un lucru până îl crezi… sau a-l vizualiza etc.
Hai să luam exemplul lui Roman:
– informația pe care le-o dădea profu era un îndemn: să pună întrebări, să se chestioneze tot timpul… până când afla soluția… pentru că nu există probleme fară soluție
– emoția puternică care a transformat această informație într-o convingere puternic pozitivă pentru Roman, a fost acel surprinzător 10 pentru o întrebare pusă bine (se obținea foarte greu 10 la el)
Din acel moment Roman a căpătat o dublă convingere:
Pune-ți întrebări tot timpul până afli răspunsul, pentru că nu există probleme fară soluții..
Ce credeți că are scris Roman pe cartea de vizită acum, după ani de la întâmplare? (a fost și pentru el o surpriză să înțeleagă acum legătura dintre toate acestea):
„Cel ce întreabă este prost pentru 5 minute, cel ce nu întreabă rămâne prost pentru totdeauna” – asta scrie pe cartea lui de vizită.
Vă atașez și poza cu dovada.
Voi vedeți legăturile? Vedeți cum un cuvânt, un slogan, pot construi viața unui om? Fară ca macar el să-și dea seama, această convingere căpătată de la proful de mate a „tras sforile” de acolo, din subconștient și i- a decis cariera, abilitățile, gândirea, succesul de acum în afaceri.
Însă ce facem cu acele convingeri negative (care la fel se instalează), dar care ne năruie și ne sabotează?
Să vă povestesc eu una?
„Primul lucru pe care-l fac bărbații evrei dimineața: se roagă la Dumnezeu și îi mulțumesc că nu i-a făcut femeie.”.
Dacă tu ești fetiță și auzi în mod repetat acest lucru de la cineva în care tu crezi, ce convingere puternic negativă îți creezi: „ce nașpa este să fii femeie”.
Și cum îți sabotează asta viața?
– neacceptarea propriului corp, reprimarea feminității, te îmbraci băiețești, tunzi părul…
– devii femeia – bărbat, probleme în relații, autodistrugerea corpului de femeie prin mâncare, alcool, droguri etc.
– schimbare de sex etc…
Lista poate continua… și nu înțelegi de ce… păi… de-aia… că e așa nașpa să fii femeie încât unii se roagă a mulțumire zilnic că nu au avut „ghinionul” să se nască femeie.
Până când nu dinamitezi acea nenorocită de convingere care te ghidează fară ca tu să-ți dai seama, te lupți cu morile de vânt. Tehnicile de dinamitare a convingerilor negative le voi include în workshopul despre convingeri cu care vă tot „ameninț”…
Articolul aceasta se vrea un răspuns și la întrebarea părinților legată de taberele pentru copii pe care le fac în iulie: „copilul meu o să vină schimbat în bine din tabără?”
Eu în tabere le creez experiențe… experiențe complexe.
Vor avea traineri aleși pe sprânceană care fac din vocație ceea ce fac…
Vor trăi diverse situații, vor viziona, vor dezbate, vor experimenta emoții, vor învăța tehnici speciale etc.
Acum, dacă ați înțeles cum se formează convingerile, veți înțelege că oricare clipă sau activitate din tabără poate deveni o astfel de convingere care să îi propulseze ca un motor.
Poate se va vedea asta cu ochiul liber…
Sau poate va fi acea convingere care le va construi frumos viața… ca la Roman.
Ce știu însă cu certitudine, este faptul că aceste tabere vor fi punct de referință pentru ei. Și faptul că știu că vor primi măcar o astfel de convingere care îi va propulsa, acest fapt mă face să îmi înțeleg misiunea și să am împlinirea că sădesc semințe din care cresc aripi în fiecare copil cu care voi interacționa.
Așadar dragilor, atenție la cuvinte… și la emoția cu care le însoțim. Așa se construiește sau dărâmă adultul de mâine.