Meniu Închide

Caracteristicile unei situații de manipulare în masă

 

Despre vânătoarea de vrăjitoare și „steagurile false”.

Despre „vânătoarea de vrăjitoare” ați auzit? Este o expresie asemănătoare ca sens cu „țapul ispășitor” sau „capul lui Moțoc”.

Voi știți când a început pe bune vânătoarea de vrăjitoare? În Evul Mediu când au fost arse pe rug foarte multe femei sub această învinuire închipuită care putea însemna orice în mintea unuia care voia să-ți facă rău.

 

 

Însă de ce a început așa dintr-o dată vânătoarea asta de vrăjitoare?

Pai a fost întăi… ciuma… o molimă îngrozitoare care a răpit multe vieți. Și Biserica trebuia să aibă o explicație… ca să poată să își mențină credincioșii în bezna supunerii… a venit ciuma peste oameni și oamenii au căutat o explicație să înțeleagă de ce… și protecție au căutat… și atunci Biserica și-a scos la înaintare așii din mânecă: diavolul și femeia. Diavolul este mai puțin palpabil așa că femeia este mai la îndemănă. Și uite așa au scos o explicație wow pentru apariția ciumei: cum că tare supărat este Dumnezeu pe oameni că femeile fac pact cu diavolul și fac vrăji… și de aceea așa pedeapsă pe pământeni cu ciuma. De aici a început nebunia cu „vânătoarea de vrăjitoare”. Multe femei au sfârșit arse pe rug atunci pentru te miri ce… merită o postare separata despre această perioada a omenirii.

Vânătoarea de vrăjitoare are multe echivalente în diverse regiuni. Evreii luau un țap, îl mânjeau cu sânge de animal sacrificat și îi dădeau drumul în pustiu, simbolizând că și-au transferat păcatele asupra lui adică „țapul ispășitor” de care sigur ați auzit. Și toate animalele pe care le sacrificau pentru a se izbăvi prin sângele lor curs…

 

 

„Capul lui Moțoc” este varianta autohtonă a celor de mai sus…

De pe vremea feudalismului…

Când poporul înfometat s-a răsculat împotrivat abuzurilor și nedreptăților boierimii, Alexandru Lăpușneanu l-a sacrificat pe unul dintre ei că să liniștească gloatele furioase și să arate că a rezolvat „problema”. Da boierul Moțoc călcase el în străchini mai demult și acum venise momentul să plătească. Doi iepuri dintr-un foc cum se zice. Vodă se răzbună și pe el dar liniștea și prostimea… bine așa…

Dar m-am lăsat vrăjită de expresiile astea și uit de „steagul fals”. Tot ce v-am explicat mai sus este doar una dintre cele 7 caracteristici după care puteți recunoaște o manipulare a maselor de tip „steag fals”.  Vă spuneam în alt artcol de Fereastra Overton și regulile lui Chomsky, astăzi hai să vedem ce zice Richard Dolan despre steagurile astea false.

https://e-learning.coachinglasuperlativ.ro/principiile-de-manipulare-ale-maselor/

La adăpostul steagurilor false au loc tot felul de operațiuni dubioase. Dacă la pirați te păcăleai la început că-și schimbau steagul, dar apoi își dezvăluiau identitatea, în vremurile noastre trebuie să caști bine ochii să înțelegi cu cine ai de-a face în spatele acestor operațiuni și ce anume din ce ni se spune este adevărat și ce nu.

Cel mai mare steag fals contemporan a fost 9/11. Zic a fost, pentru că am așa un sentiment că în curând 9/11 vă fi detronat de pe locul 1 de către ceea ce trăim chiar în aceste zile.

Steagul fals este deopotrivă o forma de propagandă și de acțiuni de manipulare psihologică.

 

 

Vă las mai jos caracteristicile unei acțiuni de tip „steag fals” după care să puteți identifica o astfel de situație:

Cuprinde un eveniment major, emoțional și spectaculos, care afectează populația în general.

Acest eveniment este prezentat de mass-media până la SATURAȚIE (cuvânt-cheie).

Marile trusturi media preiau TOATE aceeași varianta de a prezenta evenimentul ( și aici este momentul să ni se aprindă beculetele). De aceea trebuie căutate surse de informații independente, mici, dar care vor prezenta informații esențiale trecute sub tacere desăvârșită de marile trusturi.

Deși în viața reală investigațiile a orice durează; la un eveniment sub steag fals imediat se găsesc răspunsurile… unanime.

Aici apare în scenă „țapul ispășitor” sau „capul lui Moțoc” sau „vânătoarea de vrăjitoare” cum vreți voi să-i spuneți…

Revolta publică este direcționată spre un fals inamic, acela dintre ei pe care îl sacrifică.

Pe baza celor de mai sus, guvernul „bun și loial cetățenilor”, se simte nevoit să ia urgent măsuri în forță, extreme.

Măsurile sunt luate ÎNTOTDEAUNA în numele PROTECȚIEI ȘI SIGURANȚEI cetățeanului de rând de grija căruia nu doarme stăpânirea.

Măsurile sunt:

    1. limitarea și îngrădirea drepturilor cetățenilor (în numele siguranței și protecției… da?)
    2. schimbări de regim politic
    3. revoluții
    4. invazii de țări (păi nu au sărit inimoșii de americani să apere Kuweitul de dracul din Irak pe motiv că are Sadam bomba nucleară… și iaca nu a avut… dar na… o mică eroare acolo… le-a dat și lor cu virgulă).

Anomalii, absurdități, întrebări, chestii contradictorii care se bat cap în cap (legat de ce trăim astăzi sunt așa multe de și copiii s-au prins).

Când recunoști toate cele de mai sus într-un eveniment, aprinde starea de alertă și trezire maximă și întreabă-te:

„Cine beneficiază cu adevărat de pe urma a tot ce se întâmplă?”.

… și zic eu că ajungi într-un final la cine trebuie. Sau unde trebuie.

 

 

Imaginea de ansamblu, gândirea independentă fără erori cognitive și ochii și urechile alerte…

Asta ne trebuie acum mai mult ca oricând.

Am și o frică mare: să nu adormim la loc…

Că suntem mâncați de data asta dacă ne întoarcem pe partea ailaltă și ne continuăm somnul…

Cel de moarte cum bine zice imnul nostru.