Meniu Închide

Ce tricou porți

Tu cu ce tricou te-ai îmbrăcat astăzi?

O plângere constantă pe care o aud de la copii este despre felul cum îi tratează ceilalți, în special colegii.

Pentru copiii de vârstă școlară cu care lucrez la cursuri este cel mai important să fie acceptați în „gașcă”, să fie populari și validați de către ceilalți colegi.

Am făcut un exercițiu fain cu ei. Le-am spus să verbalizeze cum se văd ei pe ei înșiși… evident că majoritatea dintre ei își spuneau defectele

„sunt timid”, „sunt urât?” etc.

Apoi le-am zis să scrie pe un tricou cu un marker permanent și gros:

„Sunt timid… vă rog comportați-vă și tratați-mă ca atare.”.

„Sunt un prost… tratați-mă ca atare.”.

„Sunt o urâtă… comportați-vă cu mine ca atare.”.

Apoi să-și imagineze că îl poartă toată ziua și că oricine îi vede citește automat mesajul scris pe tricou. Cum se vor purta ceilalți cu ei dacă ar vedea acest tricou cu mesajul aferent?

Așadar, problema este la ceilalți sau la mesajul pe care ni-l scriem noi singuri pe tricou? Și apoi alegem să-l purtăm toată ziua?

Dar ne plângem că ceilalți se poartă într-un anume fel cu noi… când de fapt este vorba despre felul cum ne vedem noi pe noi înșine… ceilalți doar se conformează și se poartă așa cum „scrie” pe tricoul nostru.

Ceea ce credem despre noi este atât de vizibil pentru ceilalți, exact ca șicum am purta un tricou alb pe care este scris cu marker negru ceea ce credem despre noi înșine, iar mediul exterior nu face altceva decât se adapteaze mesajului de pe tricoul nostru.

Cum ne vedem noi înșine și cum putem schimba asta este o altă poveste… dintr-un alt modul, cel care urmează acum, în ianuarie.
 

P.S. – O fetiță de la curs a ales să scrie asta pe tricou… nu a mai interesat-o sărespecte tema… abia aștepta să scrie asta pe tricou și să-l poarte… și să vadă cine trebuie!!!

Pe tricoul tău ce scrie azi?