Meniu Închide

Doua convingeri limitative

Din experiența mea de lucru de până acum cu mine, cu copiii, cu adolescenții și cu adulții, am selectat 2 dintre cele mai limitative și distructive convingeri, cu cele mai multe efecte adverse pe termen lung. Însă totodată și acele convingeri pe care dacă le schimbi, vei vedea că se produc schimbări la toate nivelele vieții tale. Pentru că ele sunt punctul de pornire pentru multe „belele”.

Cele 2 convingeri limitative sunt:

  • convingerea că suntem separați de ceilalți
  • convingerea că nu merităm să fim iubiți

Și vreau să lucrez cu ei la cursurile mele exact pe aceste 2 convingeri, în speranța că nu se vor înrădăcina și la ei.

Pe convingerea de separație mă voi juca cu ei cu banda lui Mobius (un element matematic care fascinează oamenii încă din 1858), iar pe cel de a merita iubirea mă voi juca cu… meta-eul. Le voi da o resursa care să le fie întotdeauna la îndemâna și care să-i ajute să înțeleagă că merita să fie iubiți indiferent ce se întâmplă în exteriorul lor (familie, școală, societate).

Cum arată un adult care a învățat în copilărie si nu se iubească pe sine, care crede că nu merită să fie iubit?

Vei vedea în el agresivitate îndreptată asupra sa și a celorlalți, multă furie, depresie, încercarea de a simți fericirea prin droguri și băutură, înghețare emoționalp la vârsta la care a învățat această convingere, tendință de a-și demonstra sieși și celorlalți că merită să fie băgat în seamă, să iubească… să existe… și asta o face cu un consum enorm de energie și risipă de sine.

Este mai simplu să înveți un copil decât să repari un adult.

P.S. – la mine s-a manifestat (și încă mai surprind uneori asta la mine) prin reacție virulentă atunci când sunt criticată și tendința de a face totul perfect, fară greșeală, tocmai pentru a evita greșeala și (auto)critica și pentru a-mi demonstra mie că pot, că merit.