Meniu Închide

Principiile de manipulare ale maselor

Cei care ați citit când erați mici cărți cu pirați, știți că aveau un obicei să își schimbe steagul ca să pară de departe „oameni buni”.

Până apuc eu să vă scriu ceva foarte interesant despre acțiunile de tip „steag fals”, vă reamintesc drept „preludiu” cele zece reguli de manipulare denunțate de Noam Chomsky și vă las și o poză cu pașii Ferestrei Overton (tot o tehnică de manipulare prin care faci ca ceva inacceptabil să devina acceptabil… ba chiar lege).

Trebuie doar să vrem să vedem… restul este cusut cu ață albă… sare în ochi… însă doar în ochii deschiși ai minților trezite…

 

Care sunt cele zece principii pentru manipularea maselor:

✅ Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui reale.

✅ Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii.

Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană.  Și apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor. Cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

✅ Să aplici treptat toate măsurile dure. Ceea ce ar duce la mişcări populare.  Dacă se aplică într-un singur pachet şi dintr-odată, devine suportabil, dacă este livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

✅ Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

✅ Să te adresezi mulţimilor ca şi cum toţi oamenii au o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre o gândire infantilă care nu face relaţia dintre cauze şi efecte.

✅ Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

✅ Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional, este instrumentul ideal de a tâmpi lumea şi a o controla.

✅ Să încurajezi financiar media, aceea care îndobitoceşte publicul şi-l ţine legat de emisiuni şi seriale vulgare ce trag inteligenţa în jos.

✅ Să stimulezi simţământul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Omul care nu mai are îndemnul să se revolte, devine turmă şi e uşor de controlat.

✅ Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp să le discreditezi prin media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

 

 

Toate, dar toate cele zece principii formulate de Chomsky le-ați simțit și le simțiți prezente în fiecare zi.

În orice colț de lume sau de societate ați trăi, insinuându-se, acționând împotriva noastră, făcându-ne mai nesiguri, mai temători pentru ziua de mâine, mai puțini liberi și mai incapabili să ne construim o viață demnă.