Meniu Închide

Despre energia feminină și cea masculină

Despre Anima/ Animus din noi.

Însă pentru a vă explica despre ele, vă spun foarte pe scurt ce este un arhetip.

Așadar, foarte pe scurt, arhetipul este un tipar cu care ne naștem. Moștenit. Din moși-strămoși.

Este ca și cum undeva, în inconștientul nostru profund (și colectiv, al întregii umanități) există asemenea tipare. Pentru că nu suntem conștienți de ele, asta nu înseamnă că ele nu sunt extrem de puternice. Tot ele ne creează, de fapt, felul în care gândim, cum simțim și cum acționăm.

Sunt foarte multe arhetipuri în inconștientul colectiv al umanității și ele se activează (se ridică la suprafață) pe rând, în funcție de context și dinamica psihologică a maselor.

Anima este arhetipul feminim prezent în bărbat.

Animus este arhetipul masculin prezent în femeie.

Pentru că fiecare dintre noi conține în psihicul sâu atât aspecte feminine, cât și aspecte masculine.

Integrarea și armonizarea ambelor părți duce la împlinire și elevarea sinelui.

Reprimarea uneia dintre părți duce la mari dezechilibre la nivel individual, dar și colectiv.

 

Pentru că ceea ce se întâmplă acum la nivel colectiv este consecința reprimării arhetipului Anima la nivel de umanitate și exacerbarea Animus…

Și pentru că echilibrarea situației va fi prin acțiune colectivă de readucere la lumină a arhetipului Anima… dar în special pentru că tot ceea ce se face la nivel colectiv trebuie început întăi la nivel individual, personal, iată de ce astăzi vă scriu despre echilibrarea acestor două arhetipuri, în dreptul nostru, al fiecăruia.

Indiferent că ne convine sau nu, că noi credem sau nu, aceste aspecte feminine și masculine există în noi. Nu au nimic de a face cu sexualitatea, ci cu energia feminină și masculină. Energia nu are sex, ci doar manifestare.

Suntem atât de obișnuiți să ne divizăm în noi înșine și să ne identificăm și la nivel de energie doar cu ceea ce este reprezentat de sexul nostru… ne limităm teribil prin toate acestea. Noi stabilim clar ce este bărbătesc și ce este femieiesc. Nu cumva să le avem pe amândouă. Avem linie de demarcație… însă… este ca și cum aruncăm la gunoi jumătate din noi sau mergem într-un picior.
Când ținem la lumină o parte iar pe cealaltă o reprimăm, se va întâmpla următorul lucru: partea liberă se exacerbează iar partea reprimată… va izbucni cu furie când își va rupe lanțurile și se va manifesta în viețile noastre sub formă de diferite compulsii.

 

Hai să o luăm pe rând:

ANIMA – arhetipul feminin care există în bărbat (reamintesc că arhetipurile sunt efectiv gravate în inconștientul nostru… și moștenite… nu ai cum să nu le ai).

Dacă bărbatul îi permite să se manifeste, veți observa că acel bărbat va manifesta empatie, senzitivitate, tandrețe, grijă (adăugate la natura lui masculină, nu ca fiind principala lui manifestare).

Dacă bărbatul va reprima această parte feminină din el, pe lângă faptul că îi cam vor lipsi cele de mai sus, latura lui feminină se va manifesta dezechilibrat, cu furie, compulsiv, în încercarea de a fi acceptată și integrată. Așadar, un astfel de bărbat începe efectiv și are:

– manifestări isterice (știi bărbații aia furioși de urlă până li se umflă jugulara?)

– are schimbări bruște de dispoziție (acum e bine și peste 5 minute nu știi cum i se pare ceva dubios și explodează… un bărbat la ciclu)

– este foarte posesiv

ANIMUS – arhetipul masculin care există în femeie .

Dacă femeia îi permite arhetipului său masculin să se manifeste liber, ea va manifesta curaj, reziliență (rezistență crescută la dificultăți), motivație de realizare și împlinire de obiective (adăugate naturii ei feminine, nu ca manifestare principală).

Dacă femeia nu îi permite arhetipului său masculin să se manifeste liber, pe lângă faptul că îi cam vor lipsi cele de mai sus (și ce bune sunt la „casa omului” acele calități masculine ale curajului, rezilienței, motivației), latura ei masculină se va manifesta cu furie, dezechilibrat, compulsiv. Astfel, femeia respectiva va fi:

– agresivă (nu neapărat fizic)

– războinică

– poate dezvolta obsesii

Ambele arhetipuri trebuie îmbrățișate și manifestate.

Asta nu înseamnă că un bărbat va deveni efeminat sau o femeie masculinizată.

Tocmai reprimarea lor duce la dezechilibru.

Acceptarea lor duce la împlinire și senzația de complet, de pace.

Se termină acel conflict interior al părții feminine și masculine din noi.

 

Un conflict fals, indus de religie și societate.

Un conflict între părți ale interiorului nostru.

⏩⏩ Un bărbat ce a rezolvat acest conflict interior poate merge la vânătoare să ucidă mamutul dintr-o mișcare, dar în același mod poate să se bucure de zborul unui fluture și să dea dovadă de tandrețe infinită când udă florile sau mângâie chipul iubitei. Păi când vezi așa amestec de forță și tandrețe într-un bărbat… o femeie se îndrăgostește instant… este visul oricărei femei.

Dar dacă el doar ucide mamuți și când femeia (feminină, creativă, care cultivă frumosul, adoră culoarea) vrea să îi arate cum au înflorit mușcatele ei de la geam, iar el se uită absent și tâmp și mormăie de complezență: „da… super” (pentru că nu este „bărbătesc” să admiri o floare… să simți extazul și prezența în fața unei flori) cum credeți că este?

⏩⏩ O femeie ce a rezolvat acest conflict interior este senzuală, feminină și creativă, își dă voie să fie slabă doar lângă un bărbat puternic.

O femeie care nu lasă să se manifeste această latură masculină este ca atunci când tu, bărbatul, pleci la vânătoare de mamuți, și pleci amărât și cu inima strânsă gândindu-te că femeia ta va sta în peșteră și se va jeli și va tremura de frică fară să apere copiii de eventualele pericole și fară să-i hrănească… pentru că este distrusă că ai plecat și ea nu știe să se descurce singură. Și tu pleci la vânătoare cu grija celor de acasă.

 

În schimb, femeia ce-i permite laturii ei masculine să fie liberă, nu va pregeta să pună mâna pe topor să-și apere puii…

Poate face și o mică afacere hand-made până te întorci tu de la vânătoare. Pleci la vânătoare liniștit că va apăra cuibul că o leoaică și ești mândru de femeia ta că se descurcă în orice situație și că tot ce-și pune în cap duce la bun sfârșit.

Una este să ai lângă tine o panseluță timorată veșnic dependentă de tine și înlăcrimată…

Și alta este să ai o femeie senzuală și feminină care crește mușcate și fluturi, dar în secunda doi ia toporul dacă este nevoie să-și apere puii.

 

Și închei pledoaria pentru Animus/Anima cu o dez-amăgire pentru voi .

Dragoste la prima vedere simțim pentru acea persoana de sex opus care întruchipează perfect exact partea arhetipul masculin din noi (dacă suntem femei) sau arhetipul feminin din noi (dacă suntem bărbați). Partenerii pe care ni-i alegem sunt expresia a ceea ce trebuie să scoatem la lumină din noi și să integrăm.

Cum ar fi ca de acum să-ți privești partenerul ca partea ta masculină/ feminină din psihicul tău? Ce vezi în el? Ce-ți arată? Ce ai de învățat? Ce ai de modificat? Ce relație ai cu el?
Ai enorm de multe de înțeles dacă privești lucrurile din aceasta perspectivă.

Și ca să ne mutăm și la nivel colectiv, acest pas îl are de făcut și umanitatea acum. Spiritual vorbind asta se întâmplă acum…

A refulat arhetipul feminin colectiv și umanitatea are să-l scoată la lumină și să-l manifeste pentru a vindeca și a îngriji tot ce a fost distrus până acum.

Urmăriți toate acestea individual și colectiv.

Schimbați-vă perspectivele.

Lucrați cu voi.

Trăim niște vremuri decisive la nivel de umanitate și ar fi păcat să nu ne prindem de asta pentru că ne-am rătăcit atenția pe alte lucruri nesemnificative comparativ cu ce trăim și ce este nevoie acum.

Nu vă lăsați învrăjbiți unii împotrivă altora…

Trucul acesta de subjugare a omului și de distragere a atenției este vechi de când lumea.

 

Suntem una atât în interiorul nostru ca energie feminină și masculină, dar și unii cu alții.

Când vom aboli principiul separării DIN noi înșine și DINTRE noi, vom avea un pământ nou și un cer nou.